[ad_1]
In Nederland leggen we sterk de nadruk op lezen en schrijven in het onderwijs, maar waarom zouden we niet hetzelfde doen voor technologie? Kennis van analytics en AI zou web zo verplicht moeten zijn als wiskunde. Information literacy, het vermogen om informatie uit information te begrijpen en te gebruiken, wordt steeds belangrijker in onze samenleving.
Hoewel scholen al wel aandacht besteden aan sociale aspecten van technologie, zoals omgaan met sociale media, lijkt datageletterdheid vaak over het hoofd te worden gezien. Terwijl de maatschappij steeds meer leunt op technologische vooruitgang, moeten we ervoor zorgen dat de jongere generaties klaar zijn voor de arbeidsmarkt van vandaag.
Hier ligt een kans voor bedrijven om een rol te spelen in het onderwijs. Dat hebben we gedaan vanuit SAS, in het kader van Giving Tuesday. Een aantal collega’s heeft een educatieve AI workshop gegeven op een middelbare college. Het doel was om tieners in de leeftijd van 14-16 jaar te onderwijzen over de mogelijkheden en uitdagingen van opkomende technologieën, in het bijzonder Generatieve AI, zoals ChatGPT.
De AI Workshop: Een Duik in de Wereld van Kunstmatige Intelligentie
De workshop begon met een essentiële vraag: Wat is AI? Leerlingen werden meegenomen op een reis door het dagelijks leven met voorbeelden zoals TikTok, Google Residence, Netflix-aanbevelingen, video games en navigatie. Kunstmatige intelligentie werd gedefinieerd als de vaardigheid van een systeem om een taak te verrichten waar normaal menselijke intelligentie voor vereist is.
Een interactieve sessie volgde, waarin leerlingen ontdekten waarom het soms moeilijk is voor mensen om dingen waar te nemen. In quiz-vorm werd aan de hand van concrete voorbeelden uitgelegd waarom het voor mensen moeilijk is patronen in information te ontdekken, niet-lineaire relaties te begrijpen en kansen van gebeurtenissen juist in te schatten.
Van Machine Studying tot ChatGPT
De workshop verdiepte zich verder in machine studying, als een techniek om systemen te laten leren van ervaringen. Hierbij werd uitgelegd hoe de laptop in staat was om menselijke spelers in Dammen, Schaken en uiteindelijk Go te verslaan. De relatie tussen AI en analytics kwam ook aan bod, waarbij clusteranalyse (Okay-means) en regressie-analyse als voorbeelden werden gebruikt.
Leerlingen werden uitgedaagd met vragen zoals “Heeft AI altijd gelijk?” en met het verkennen van complexere modellen. Het idea van neurale netwerken werd geïntroduceerd, met real-world toepassingen zoals het beoordelen van het quantity van uitgezaaide dikkedarmkanker in het Amsterdam UMC.
Het tijdperk van Generatieve AI: ChatGPT in de Highlight
In de workshop was ook aandacht voor ChatGPT en hoe dit mannequin, onderdeel van Generative AI, binnen 5 dagen 1 miljoen gebruikers verwierf. De veelzijdigheid van ChatGPT werd belicht, van vragen beantwoorden en vertalen tot programmeren en tekstgeneratie.
De workshop eindigde met een reflectie op de voor- en nadelen van AI. Leerlingen leerden waarom platforms zoals TikTok verslavend kunnen zijn en ontdekten dat AI, web als mensen, fouten kan maken. Belangrijk was de boodschap dat AI de mens ondersteunt bij moeilijke taken, maar de mens de regie behoudt.
In een wereld die steeds meer wordt gevormd door technologie, is information literacy een onmisbare vaardigheid. Door bedrijven, onderwijsinstellingen en technologische ontwikkelingen samen te brengen, kunnen we jongeren voorbereiden op de uitdagingen van de moderne arbeidsmarkt. Het is tijd om de deuren naar de wereld van AI wijd open te zetten in de klaslokaen van vandaag.
[ad_2]
Source link